YhteystiedotNimi

Puhelinnumero

Sähköpostiosoite

Viesti

Yhteydenotto

Ota yhteyttä oheisella lomakkeella, voit myös soittaa meille tai lähettää sähköpostia.

Puhelin: 040 966 9628 (ma-pe klo 13–17)
Sähköposti: info@teatteriakseli.fi
Osoite: Humalistonkatu 8A, 20100 Turku

Facebook Instagram

3 päivää sitten

Teatteri Akseli

Teatterin 'normi'katsoja on 40-60 vuotias nainen. Akselissa on monipuolinen ohjelmisto, josta löytyy jokaiselle jotakin. Meille Akselilaisille jokainen katsoja on normikatsoja! Ja yhtä tärkeä. Siksi toivotamme juuri sinut henkilökohtaisesti tervetulleeksi Teatteri Akseliin.
Palaamme uusin jaksoin 'Akselin tekijöihin' taas ensi kaudella.
Tässä jaksossa kahden katsojan mietteitä teatteristamme.
Jonita ja Arto kiittää ja kumartaa ja poistuu hetkeksi takavasemalle!
... Näe lisääNäe vähemmän

Näytä Facebookissa

3 päivää sitten

Teatteri Akseli

Kati Kaartisen kirjoittama lämmin, hauska ja ihmisläheinen näytelmä kertoo tarinansa valloittavalla mielikuvituksella ja älykkäästi. Pienen yhteisön kautta avautuu suuria näkymiä maailmaan ja ihmismieleen.
Osku Pikanderin ohjaama näytelmä ’Samanlainen onni’ saa ensi-iltansa Pe 16.10.2020 Teatteri Akselilla.

Liput ja lisää tietoa: teatteriakseli.fi/onni/

Kuva: Arto Mäkelä ... Näe lisääNäe vähemmän

Näytä Facebookissa

6 päivää sitten

Teatteri Akseli

"Tiiättekö työ mikä on miun nuoruuen sallaisuus? Mie syön pelkästään lörtsyjä, yks aamulla, kaks päivällä ja yks illalla. Teiänki kannattais syyä näitä"

Hemmo, tuo elämän kulkija, saa rinnalleen Turnajaiskepin (lapsuudenystävän). He aloittavat matkan Savonlinnaan, jossa ihmiskohtaloita (muunmuassa lörtsymies) tulee vastaan toisensa perään.

*****Teatteri Akselissa Kauno Takaraution ohjaus ja sovitus tarttuu Nuutisen tekstissä hieman erilaiseen kulmaan, nimittäin sivuteemana esiintyvään kiusaamiseen ja poissulkemiseen. Se tekee kokonaisuudesta kiinnostavalla tavalla työryhmänsä näköisen ja osoittaa, että hyvissä näytelmäteksteissä on paljon, mistä ammentaa (Turun Sanomat, Frida Maria Pessi)*****

Viikonlopun esitykset Pe 25.09 ja La 26.09 klo 19.00 molemmat!
Lämpimästi tervetuloa!

Liput kätevästi: liput.teatteriakseli.fi/fi/ tai
040-9669628 (ma-pe klo 13-17).

Kuva: Kauno ... Näe lisääNäe vähemmän

Näytä Facebookissa

1 viikko sitten

Teatteri Akseli

Repliikki-lehti on harrastajateatterikentän äänitorvi. Numerossa 03/2020 oli kahden sivun juttu Teatteri Akselista.
Olkaa hyvä!

Jäsenteatterimme esittäytyy: Teatteri Akseli

Ensin ostettiin penkit

Turkulaisessa Teatteri Akselissa ei totisesti loikoilla ja vatuloida, että mitäköhän sitä seuraavaksi puuhattaisiin, vai jaksettaisiinko puuhata mitään. Ensi-iltaa pukkaa niin, että hitaampia hirvittää. Taaperoikään ehtinyt teatteri ei täytä esityskalenteriaan
itsetarkoituksellisesti, vaan teatteria tehdään puhtaasta intohimosta.

Teatterin taustayhdistyksen puheenjohtaja ja yksi teatterin ohjaajista Kauno Takarautio laskee ensi-iltoja olleen 5-vuotiaan teatterin historiassa yhteensä 34. Viimeisin, Kuriton sukupolvi, sai ensiesityksensä tammikuun lopussa. Kaikki 16 näytöstä saatiin vietyä läpi, kunnes koronavirus pysäytti toiminnan.

-Näköjään hengissä selviää ilman teatteriakin. Tässä on tullut pidettyä puhdas, kahden kuukauden tauko. Olen aloittanut oman näytelmäni harjoitukset, mikä on välillä ollut huvittavaakin. Teatteri voi tehdä niinkin, että koko ajan pidetään vähintään metri etäisyyttä toisiin. Mielikuvitusta vain kehiin, Takarautio naurahtaa.

Teatteri Akseli mainostaa olevansa Turun keskeisin harrastajateatteri. Keskeisyyden voi käsittää vähintään kahdella tavalla: Humalistonkadun osoite ei ole kaukana kaupungin
ytimestä ja ensi-iltojen määrässä se hipoo jo kaupunginteatterin lukemia.

Teatteri rynnisti näkyviin isolla kohinalla, eikä tunnu häpeävän mitään. Takarautio sai kuulla jo lähtötelineissä, että Turussa on ihan älyttömästi harrastajateattereita, mutta eipäs niitä sitten lopulta olekaan kuin kourallinen. Kesäteattereita toki on pilvin pimein, mutta näin on kaikkialla Suomessa. Ympärivuotisesti toimivien joukossa oli hyvin tilaa. Kun vielä yli satavuotias Teatteri Tarmo ja Nummenmäen Näyttämö panivat pillit pussiin, antoi sekin
uskoa uudelle toimijalle.
–Uskallan kehua, että meillä ei huonoja esityksiä nähdä. Oma rima pidetään korkealla. Ensi-iltojen määrä on vähän vahinkokin, kun rahaa piti saada jo korkean tilavuokrankin maksuun, mutta innostusta on riittänyt. Jäseniä meillä on melkein sata. Tekemisen laajuutta ei suunniteltu.

Jos jotakin pitäisi teatterin syntymästä syyttää, niin syytetään Myrskyluodon Maijaa.

Kauno Takarautiota poltteli halu ohjata Maija, ja hän tarjosi itseään ja näytelmää kahteen turkulaiseen teatteriin. Toiseen ei kelvannut näytelmä, toiseen ei kelvannut hän itse.
Hän tiesi Keskiaikamarkkinoilta tutun Päivi Nymanin tehonaiseksi ja alkoi pallotella Nymanin kanssa ajatusta omasta teatterista.
–Kokosin kylmästi porukan. Minä, tehoihmenainen Päivi, ohjaaja Emmi Louhivuori, ohjaaja Veli-Pekka Teponoja, tekniikkaihme Arto Mäkelä ja pitkän linjan teatterintekijä, näyttelijä Jouko Nurmi pidimme ensimmäisen tapaamisemme ravintola Koulun tiloissa. Kaikki sanoivat teatterinperustamisajatukseen ”kyllä”.
Elettiin lokakuuta 2014.

Teatteri Akseli ry alkoi kierrellä Turkua ja etsiä sopivaa tilaa mahdollisimman lähellä keskustaa.
Tori.fi:ssä näkyi olevan myytävänä Lahden
kaupunginteatterin vanhat penkit. Hintaa niille oli lätkäisty 300 euroa. Ostettiin komeasti penkit ja hillottiin ne varastoon odottamaan teatteritilaa.
Debyyttinäytelmä oli kaiken alku ja juuri, Myrskyluodon Maija. Teatteri aloitti ensimmäisen produktionsa isosti järjestämällä casting-tilaisuuden. Se imaisi paikalle 60 halukasta. Takarautio kokosi Maijan työryhmän ja näytelmää alettiin työstää eri paikoissa,
Logomossa, opiskelijaravintolan tiloissa ja jonkun kotonakin. Seuraavista kokoontumisista ilmoitettiin sähköpostilla. Ei ollut rahaa, eikä tilaa, mutta oli innostusta ja hyvä teksti.

Joulukuussa 2014 Humalistonkadulla sijainnut vanha parturi-kampaamo tuli tarjolle, 2,5- metrin korkuinen tila lähellä keskustaa. Kaksijakoisesta tilasta teatterilaiset näkivät heti, että siihen saisi rakennettua 60 henkeä vetävän isomman puolen ja pienemmän puolen 40 hengelle. Vuokrasopimus allekirjoitettiin tammikuussa 2015.
-Otin henkilökohtaisen lainan, että sain vuokraennakon maksettua. Sitten haettiin eurolavoja, ostettiin verhoja ja mustaa maalia. Valoja löytyi huutokaupoista. Tiloja alettiin rakentaa tammikuun puolivälissä. Maijan ensi-iltaan oli kaksi kuukautta.

Lehdistö oli uuden teatterin puolella

Myrskyluodon Maija sai hyvän vastaanoton eli lähtö oli erittäin hyvä. Muutenkin media on ollut hyvin mukana Teatteri Akselin vaiheissa julkaisten pieniäkin puffeja. Pommituksesta on
myös huolehdittu – lehdistön ei ole tarvinnut kolkutella teatterin ovelle, että olisiko teillä mitään uutisoitavaa. Somemainonta on myös ollut aktiivista.

Maijan lisäksi debyyttivuotena nähtiin näytelmät Kahdeksan naista, Ihmisen osa, Naisten koulu ja Maanalainen armeija iskee jälleen. Oli sovittu, ettei toimita turhan pienesti.

-Teemme yleisölähtöistä teatteria. Mielellään sellaisia juttuja, joita ihmiset tulevat katsomaan. Puhtaasti taiteellisia pläjäyksiä emme tee, sillä niistä ei kukaan Akselin ohjaajista oikein ole innostunut.
Maailmaan mahtuu valtavasti huonoja käsikirjoituksia, joten sen hyvän löytäminen on meidän juttumme. Esimerkiksi syyskuussa ensi-iltansa saava Veikko Nuutisen Lea-palkittu (vuoden 2016 paras näytelmäteksti) näytelmä 'Pasi was here' on yksi parhaita, mitä minulla on ollut. Sellaista on ilo lähteä tekemään – tekee mitä tahansa, ei voi mennä metsään.

Seitsemän ensi-illan vuositahti selittyy energialla, useammalla ohjaajalla ja innokkaalla näyttelijäjoukolla. Osa tietysti ilmoitti haluavansa näytellä myös kesäisin, joten kesäteatteri
aloitettiin jo vuonna 2016.
Kesäteatteripaikka löytyi Puolalan puistosta, jossa sijaitsee Turun kolmanneksi vanhin talo.
Sen sisäpihalla on nähty Onnen maa, Vaahteramäen Eemeli ja Ronja Ryövärintytär. Ensi kesälle valmistuu Pikku Pietarin piha. Paikan omistaa Turun rakennusperinteen ystävät ry.

-Olen tehnyt viisi vuotta kolmea ensi-iltaa vuodessa ja ohjannut myösKeskiaikamarkkinoilla. Elämäni on ollut hyvin teatteripainotteista. Nyt keskityn lähes pelkästään Teatteri Akseliin, jossa ohjaan freelancerina oman työn ohella.

Teatteri Akseli on kasvanut 90-prosenttisesti omavaraiseksi ja vakavaraiseksi. Turun kaupunki tuplasi tukirahansa teatterille muutamassa vuodessa. Palkkaa maksetaan produktiokohtaisesti ohjaajille ja palkkioita puvustajille, musiikkia säveltäneille, lavastajille, teknikoille ja graafikoille. Kukaan ei nauti teatterissa kuukausipalkkaa.

Koronavuoden 2020 jälkimmäisellä puolikkaalla Teatteri Akseli tarjoaa yleisölleen draamaa, monipuolisesti.
-Tämä monipuolisuus meidän linja. Miksi lähteä muuttamaan hyvää, toimivaa konseptia, johon moni muukin on ollut tyytyväinen. Linja on ollut sikäli hyvä, että siihen ei ole leipäännytty.

FAKTAA
Teatteri Akseli sijaitsee osoitteessa Humalistonkatu 8 a, Turku
Perustettu vuonna 2015.
Vuodessa 6 sisäensi-iltaa ja yksi kesäteatteriensi-ilta.
Jäseniä Teatteri Akseli ry:ssä on noin 100.
Kuluvan syksyn ohjelmistossa nähdään näytelmät: Viimeinen Pasodoble (7.8.), teksti Pekka Lepikkö, ohjaus Veli-Pekka Teponoja, Pasi was here (18.9.), teksti Veikko Nuutinen, ohjaus Kauno Takarautio, Samanlainen onni (16.10.), teksti Kati Kaartinen, ohjaus Osku Pikander, Kakkua kerrakseen (13.11.), teksti Rauli Jokelin, ohjaus Emmi Louhivuori.

Netissä: www.teatteriakseli.fi ... Näe lisääNäe vähemmän

Näytä Facebookissa

1 viikko sitten

Teatteri Akseli

Pasi yllätti Turun Sanomien Fridankin!
"Sivuhahmoissa luotetaan liikaa sekä ohjaajan että näyttelijöiden omiin maneereihin, mutta yllättävällä tavalla niiden tulkinta onnistuu luomaan toimivan kontrastin päähenkilöihin (TS 20.09.2020).
'Pasi was here' -näytelmän seuraava esitys Ke 23.09. klo 19.00 Humalistonkadulla.

Lämpimästi tervetuloa!

Liput kätevästi: teatteriakseli.fi/pasi/

Kuva: Kauno ... Näe lisääNäe vähemmän

Näytä Facebookissa

Share